Digitale zorg en preventie

Digitale zorg en blended behandelen
Digitale zorg, e-health of online hulp is een verzamelnaam voor alle hulp waarbij je gebruik maakt van het internet. Videobellen, chatten, maar ook het gebruik van apps en zelfhulpmodules zijn voorbeelden van digitale hulp. Ik combineer digitale hulp met de ‘gewone’ gesprekken die je met mij in de behandelkamer hebt. Die combinatie noem je een ‘blended’ (=gemengd) behandeling. Als je iets wilt doen om wachttijd te overbruggen, dan is digitale zelfhulp een goed idee. Lees hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Beeldbellen
Het is mogelijk om de consulten via beeldbellen te doen.

Het klantenportaal
Zodra je bij mij in behandeling komt, krijg je een uitnodiging voor het klantenportaal. Het klantenportaal biedt de mogelijkheid om allerlei hulpmiddelen in te zetten waar je thuis, in je eigen tijd, mee aan de slag kan. Je kan hierbij denken aan oefeningen, behandelplannen en informatie over behandelingen of klachten. Verder is het mogelijk om veilig berichten en documenten te delen in de portal. Ik raad je aan om de inloggegevens van het klantenportaal goed te bewaren.

Apps bij psychische klachten
De apps g-schema of Quirk kan je gebruiken bij cognitieve therapie. Veel gedragstherapeutische behandelingen starten met het (dagelijks) bijhouden van een bepaalde ongewenste gewoonte. Denk bijv. aan het in kaart brengen van je alcoholgebruik, woedeaanvallen of dwanghandelingen. De apps MyCountR, Counter en Tally Counters zijn daarbij erg handig. Als je last hebt van depressieve klachten, dan zijn de apps MoodTools en Snelbeterinjevel behulpzaam. Feartools kan je helpen als je last hebt van angstklachten. De Exposure app is handig tijdens de behandeling met exposuretherapie. De populaire app Headspace is een laagdrempelige kennismaking met meditatie.

Ontspannings- en mindfulnessoefeningen
Er zijn online vele oefeningen te vinden die bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld deze ontspanningsoefeningen of deze mindfulnessoefeningen.

Zelfhulpmodules
Misschien wacht je op behandeling of wil je je verder verdiepen in het online hulpaanbod. Je kan eerst beginnen met digitale zelfhulp, bijv. je volgt een zelfhulpmodule, en daarna ga je verder met gesprekken. Ook kunnen de gesprekken en digitale zelfhulp elkaar afwisselen.
Hieronder lees je meer over enkele zelfhulpmodules.

Mirro biedt diverse online zelfhulp, o.a. bij verliesverwerking / rouw, relatieproblemen en angst- en paniekklachten.
Mentaal Vitaal biedt diverse modules, o.a. een module gericht op het verwezenlijken van doelen door oplossingsgerichte therapie, een module waar je kennismaakt met mindfulness of een module gericht op het verbeteren van je relatie.

Bij de Welshop kan je kijken welke vele volwaardige online behandelingen er bestaan voor jouw probleem. Met sommige online behandelingen kan je al direct starten.

Therapieland is erg uitgebreid de laatste jaren en biedt bijvoorbeeld ook een voorbereiding aan op een EMDR behandeling. Het is ook mogelijk om daar een volledige online EMDR behandeling te volgen.
Er zijn ook allerlei nuttige websites die specifiek gericht zijn op een probleem en/of doelgroep. Bijv. deze website van het Centrum voor seksueel geweld, deze website gericht op eetproblemen bij jongeren, of deze website gericht op seksuele problemen bij jongeren.

Op deze website vind je nuttige formulieren en tools die je kunt gebruiken tijdens je behandeling. Je vindt er ook veel informatie over ziektebeelden en behandelingen. Ook de Engelstalige websites van Psychology Tools en Emma Mac Adam bieden van alles aan dat je kunt gebruiken.

Informatie over ziektebeelden
Het Trimbos Instituut en Mind bieden veel algemene informatie over ziektebeelden. Jongeren met psychische klachten kunnen een kijkje nemen op Brainwiki. Als je last hebt van depressieve klachten, neem dan een kijkje op de site van voorkom depressie of van de De Depressie Vereniging De ADF Stichting organiseert van alles op het gebied van angst- en fobische klachten, daarnaast vind je bij Meet my fear en bij OCDnet vind je veel informatie over dwangklachten (obsessief compulsieve stoornis) en aan dwang verwante klachten zoals trichotillomanie.

Als je meer wilt weten over het effect van jeugdervaringen op je mentale gezondheid, dan is deze website (met nuttige filmpjes) een aanrader.

Preventieve cursussen

In Amsterdam wordt ontzettend veel aangeboden, niet alleen online, maar ook in de vorm van een cursus. Er zijn bijvoorbeeld cursussen op het gebied van stress, assertiviteit, mindfullness, rouw en voor kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP). Kijk bijvoorbeeld eens hier bij de preventieafdeling van GGZ inGeest, of hier bij de preventieafdeling van Arkin.