Digitale zorg

Digitale zorg, e-health of online hulp, kan een mooie aanvulling zijn op het reguliere behandelaanbod. Er wordt van alles ontwikkeld en het aanbod wordt met de dag groter.

Ik werk met de e-health portal van Praktijkdata, waarin het mogelijk is om e-health modules klaar te zetten, zoals dagboeken, oefeningen, behandelplannen en educatie. Verder is het mogelijk om veilig documenten te delen in de portal.

Er zijn diverse online zelfhulpmodules te vinden, bijvoorbeeld via onderstaande websites. Deze online zelfhulpmodules zijn soms gratis. soms wordt er een (kleine) vergoeding gevraagd. Je moet vaak wel een account aanmaken om te kunnen inloggen. Je kan de zelfhulpmodules in je eigen tijd doen, in je eigen huis, op ieder gewenst moment.

Mirro biedt diverse online zelfhulp, o.a. bij verliesverwerking / rouw, relatieproblemen en angst- en paniekklachten.

Psyfit biedt diverse modules, o.a. een module gericht op het verwezenlijken van doelen door oplossingsgerichte therapie, een module waar je kennismaakt met mindfulness of een module gericht op het verbeteren van je relatie.

Er zijn ook allerlei nuttige websites die specifiek gericht zijn op een probleem en/of doelgroep. Bijv. deze website gericht op eetproblemen bij jongeren, of deze website gericht op seksuele problemen bij jongeren.

Tot slot biedt het Trimbos Instituut ook diverse online zelfhulpmodules. Op deze website is ook nuttige informatie te vinden over ziektebeelden. En er is een overzicht te vinden van diverse zelfhulpmodules, die zijn beoordeeld. Het overzicht is echter niet volledig.

Dit overzicht is gericht op jongeren en jeugdigen die online hulp zoeken.

Ook zijn er op Internet vele oefeningen te vinden die bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld deze ontspanningsoefening.

Mindfulnessoefeningen kunnen als app gedownload worden, bijvoorbeeld de gratis apps Headspace of Mindfulness. En op deze website zijn ook mindfulnessoefeningen te vinden.

Top