Digitale zorg

Digitale zorg en blended behandelen
Digitale zorg, e-health of online hulp is een verzamelnaam voor alle hulp waarbij je gebruik maakt van het internet. Videobellen, chatten, maar ook het gebruik van apps en zelfhulpmodules zijn voorbeelden van digitale hulp. Ik combineer digitale hulp met de ‘gewone’ gesprekken die je met mij in de behandelkamer hebt. Die combinatie noem je een ‘blended’ (=gemengd) behandeling. Als je iets wilt doen om wachttijd te overbruggen, dan is digitale zelfhulp een goed idee. Lees hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Beeldbellen
Het is mogelijk om de consulten via beeldbellen te doen.

Het klantenportaal
Zodra je bij mij in behandeling komt, krijg je een uitnodiging voor het klantenportaal. Het klantenportaal biedt de mogelijkheid om allerlei hulpmiddelen in te zetten waar je thuis, in je eigen tijd, mee aan de slag kan. Je kan hierbij denken aan oefeningen, behandelplannen en informatie over behandelingen of klachten. Verder is het mogelijk om veilig berichten en documenten te delen in de portal. Ik raad je aan om de inloggegevens van het klantenportaal goed te bewaren.

Apps bij psychische klachten
De apps g-schema of Quirk kan je gebruiken bij cognitieve therapie. Veel gedragstherapeutische behandelingen starten met het (dagelijks) bijhouden van een bepaalde ongewenste gewoonte. Denk bijv. aan het in kaart brengen van je alcoholgebruik, woedeaanvallen of dwanghandelingen. De apps MyCountR, Counter en Tally Counters zijn daarbij erg handig. Als je last hebt van depressieve klachten, dan zijn de apps MoodTools en Snelbeterinjevel behulpzaam. Feartools kan je helpen als je last hebt van angstklachten. De Exposure app is handig tijdens de behandeling met exposuretherapie. De populaire app Headspace is een laagdrempelige kennismaking met meditatie.

Ontspannings- en mindfulnessoefeningen
Er zijn online vele oefeningen te vinden die bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld deze ontspanningsoefeningen of deze mindfulnessoefeningen.

Zelfhulpmodules
Misschien wacht je op behandeling of wil je je verder verdiepen in het online hulpaanbod. Je kan eerst beginnen met digitale zelfhulp, bijv. je volgt een zelfhulpmodule, en daarna ga je verder met gesprekken. Ook kunnen de gesprekken en digitale zelfhulp elkaar afwisselen.
Hieronder lees je meer over enkele zelfhulpmodules.
Als je geheel anoniem wil blijven en je durft nog niet de stap te zetten naar een psycholoog, dan is dit initiatief van de FortaGroep een mooi aanbod voor jou.
Mirro biedt diverse online zelfhulp, o.a. bij verliesverwerking / rouw, relatieproblemen en angst- en paniekklachten.
Psyfit biedt diverse modules, o.a. een module gericht op het verwezenlijken van doelen door oplossingsgerichte therapie, een module waar je kennismaakt met mindfulness of een module gericht op het verbeteren van je relatie.
Er zijn ook allerlei nuttige websites die specifiek gericht zijn op een probleem en/of doelgroep. Bijv. deze website gericht op eetproblemen bij jongeren, of deze website gericht op seksuele problemen bij jongeren.

Op deze website vind je een nuttige formulieren en tools die je kunt gebruiken tijdens je behandeling. Je vindt er ook veel informatie over ziektebeelden en behandelingen.

Informatie over ziektebeelden
Het Trimbos Instituut en de ADF Stichting bieden veel nuttige informatie over ziektebeelden.