Digitale zorg

Digitale zorg, e-health of online hulp, kan een mooie aanvulling zijn op het reguliere behandelaanbod. Er wordt van alles ontwikkeld en het aanbod wordt met de dag groter.

Als je start met behandeling bij mij, zal ik informeren of je interesse hebt om de sessies bij mij te combineren met digitale zorg (blended behandelen). Het is bijvoorbeeld mogelijk om eerst te beginnen met digitale zorg, bijv. het volgen van een zelfhulpmodule, en daarna verder te gaan met sessies bij mij in de praktijk. Ook kunnen de sessies en digitale zorg elkaar afwisselen. De digitale zorg zal vooral via het klantenportaal worden aangeboden. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van verschillende apps.

Het klantenportaal biedt de mogelijkheid om e-health modules klaar te zetten, zoals dagboeken, oefeningen, behandelplannen en informatie over behandelingen of klachten. Verder is het mogelijk om veilig berichten en documenten te delen in de portal.

Apps zoals bijv. g-schema kunnen gebruikt worden bij cognitieve therapie. Registratie-apps zoals MyCountR, Counter en Tally Counters zijn handig als je een bepaalde (ongewenste) gedraging in kaart wil brengen, zoals teveel drinken, overmatig eten of dwanghandelingen. Speciaal ontwikkeld voor mensen met depressieve klachten zijn de apps MoodTools en Snelbeterinjevel. De Exposure app is handig tijdens de behandeling met exposure van bijvoorbeeld angstklachten. De populaire app Headspace biedt je een laagdrempelige kennismaking met meditatie.

Er zijn online vele oefeningen te vinden die bruikbaar zijn. Bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of mindfulnessoefeningen.

Misschien wacht je op behandeling of wil je je verder verdiepen in het online hulpaanbod. Online zelfhulpmodules zijn soms gratis. soms wordt er een (kleine) vergoeding gevraagd. Je moet vaak wel een account aanmaken om te kunnen inloggen.
Hieronder lees je meer over enkele zelfhulpmodules.

Mirro biedt diverse online zelfhulp, o.a. bij verliesverwerking / rouw, relatieproblemen en angst- en paniekklachten.
Psyfit biedt diverse modules, o.a. een module gericht op het verwezenlijken van doelen door oplossingsgerichte therapie, een module waar je kennismaakt met mindfulness of een module gericht op het verbeteren van je relatie.
Er zijn ook allerlei nuttige websites die specifiek gericht zijn op een probleem en/of doelgroep. Bijv. deze website gericht op eetproblemen bij jongeren, of deze website gericht op seksuele problemen bij jongeren.

Tot slot bieden het Trimbos Instituut en de ADF Stichting veel nuttige informatie over ziektebeelden.